VODALAND CLEAN

SEPARATORY TŁUSZCZU

Tłuszcze są niezwykle szkodliwe – szczególnie w ściekach. W związku z faktem, że są one lżejsze od wody, gromadzą się na jej powierzchni, powodując przy tym całe grono niekorzystnych zjawisk. Jednym z najbardziej inwazyjnych jest reaeracja, która ma bezpośredni związek z odcięciem tlenu. W wyniku tego zjawiska, rozpoczyna się proces gnilny – wydzielają się szkodliwe gazy, takie jak na przykład metan. Proces ten osłabia również całą instalację kanalizacyjną, bowiem obniża pH ścieków – co finalnie doprowadza do korozji elementów z żeliwa i ze stali. Dzieje się tak szczególnie w restauracjach, dla których Vodaland ma świetne rozwiązanie – separator tłuszczu.

Podkategorie:
Materiał
Materiał
więcej
Materiał rusztu
Materiał rusztu
więcej
Materiał korytka
Materiał korytka
więcej
Wysokość
Wysokość
więcej
Szerokość
Szerokość
więcej
Przekrój
Przekrój
więcej
Klasa obciążenia
Klasa obciążenia
więcej
Średnica
Średnica
więcej
Długość
Długość
więcej

630.00 

Wysyłka dzisiaj

8 w magazynie (może być zamówiony)

Kod produktu: SG-RG
Wysokość: 380 mm
Materiał: Tworzywo PP

80.00 

Wysyłka dzisiaj

Produkt dostępny na zamówienie

Kod produktu: SIATKA

650.00 

Wysyłka dzisiaj

8 w magazynie (może być zamówiony)

Kod produktu: SG-R
Wysokość: 380 mm
Materiał: Tworzywo PP

Separatory tłuszczu – jak wyglądają i co robią Charakterystyka i przeznaczenie sprzętu

Separator przypomina niewielkie pudełko, najczęściej wykonane z tworzywa PP (polipropylenu), określanego mianem bezpiecznego tworzywa stosowanego najczęściej w branży spożywczej. Każda część, którą posiada separator tłuszczu podzlewowy jest wykonana z materiałów odpornych na gorącą wodę i chemikalia – co jest wymagane w przypadku tego rodzaju przedmiotów. Idealny separator tłuszczu do restauracji musi wykazywać się przede wszystkim wytrzymałością oraz kształtem przyjaznym do umieszczenia go pod zlewem. Separator tłuszczu pod zlew ma za zadanie zatrzymywać cząstki tłuszczy pochodzenia organicznego – mowa tu o tłuszczach czy olejach roślinnych, a także tłuszczach zwierzęcych, które są nierozpuszczalne lub nie rozpuszczają się w pełni. Separator tłuszczu do gastronomii stosuje się na odpływach ścieków technologicznych, gdzie występuje zwiększone stężenie wcześniej wspominanych substancji nierozpuszczalnych. Szczególnie mowa tu o ściekach pochodzących z barów czy restauracji, gdyż to właśnie w tych miejscach istnieje spore natężenie tłuszczy. Montaż separatorów jest zależny od kwestii zapotrzebowania i miejsca, jakim się dysponuje, jednak najczęściej można je zobaczyć pod zlewem.

Dlaczego warto zainwestować w separator tłuszczu do swojej restauracji? Wyjaśniamy kwestię zapotrzebowania

Chyba nikt nie lubi przetykania rur czy czucia nieprzyjemnego zapachu dochodzącego z kanalizacji. Szczególnie w gastronomii, gdzie stale obcuje się z jedzeniem, awaria rur to prawdziwy koszmar. Ścieki odprowadzane do separatorów tłuszczu zawierają nie tylko jeden element, lecz również osady mineralne, ciała stałe czy piasek! Warto więc uprzednio zaopatrzyć się w specjalną siatkę do separatora, mającą za zadanie dokonywać wewnętrznej selekcji poszczególnych elementów. Dzięki prawidłowemu działaniu przedmiotu, z pewnością będziemy mogli finalnie cieszyć się dobrze funkcjonującą kuchnią, bez żadnych przykrych niespodzianek. Separator tłuszczu to obecnie konieczny element w każdej restauracji. Wszystko przez jego zbawienne możliwości powstrzymywania tłuszczy przed zaatakowaniem rur. Jeżeli chodzi o separator tłuszczu cena jest adekwatna do jakości jego zbawiennego działania – w zależności od modelu, doskonały separator można kupić u nas w konkurencyjnej cenie. W Vodaland stawiamy Klienta na pierwszym miejscu, gdyż to właśnie dla niego dbamy o ciągłe ulepszanie naszego asortymentu, by spełniał wymagania na najwyższym poziomie! Separatory tłuszczu gastronomiczne to rozwiązanie, które sprawdzi się w każdej restauracji – jeżeli jesteś właścicielem lokalu tego typu, nie czekaj ani chwili dłużej!

W jakich miejscach separator tłuszczu jest niezbędny?

Nie tylko w restauracji separator tłuszczu jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia. Oprócz takich miejsc pojawia się on w wielu innych obiektach związanych z branżą gastronomii. Wynika to z faktu, że zgodnie z przepisami nie można odprowadzać do kanalizacji odpadów stałych, które wpływają na mniejszą drożność rur, ale także odpadów w formie płynnej, które nie są w stanie mieszać się z wodą. W tej sytuacji separator tłuszczu jest idealny do restauracji, ale również do: 1) rozmaitych kuchni gastronomicznych typu stołówki, bary szybkiej obsługi oraz pozostałe obiekty zbiorowego żywienia, które generują duże ilości tłuszczu podczas przygotowania posiłków; 2) przetwórnie spożywcze typu masarnia lub mleczarnia, gdzie ma się do czynienia z tłuszczami zwierzęcymi na drodze do ścieków; 3) zakłady produkcyjne biopaliw; 4) zakłady przemysłu rolno-spożywczego; 5) placówki żywieniowe w szpitalach i ośrodkach opieki nad chorymi. Jak widać, separator tłuszczu jest potrzebny w wielu przypadkach. Z drugiej strony jest on dostępny w różnych modelach i rozmiarach, a więc łatwo dopasować takie urządzenie do indywidualnych potrzeb placówki.

Jakie są korzyści ze stosowania separatora tłuszczu?

Separator tłuszczu, jak sama nazwa wskazuje, oddziela tłuszcz od wody odprowadzanej do kanalizacji. Warto więc w jednym miejscu zebrać korzyści, jakie wynikają z zastosowania tego urządzenia. Zaletą stosowania separatorów tłuszczu jest przede wszystkim odpowiednia dbałość o drożność kanalizacji. W przypadku jej zapchania, czy uszkodzenia właściciel lokalu musi liczyć się z kosztami naprawy i przerwy w pracy placówki. Kolejną korzyścią jest działanie zgodne z przepisami, ponieważ takie urządzenie jest wymagane pod względem prawnym. Jego brak w razie kontroli wiąże się z poniesieniem kary finansowej. Używanie separatora tłuszczu pozwala uniknąć pojawienia się nieprzyjemnych zapachów wynikających z ich zalegania i rozkładania w drodze do kanalizacji. Jeśli chodzi o korzyści, nie można zapominać też o kwestii ochrony środowiska. Tłuszcze trafiające do wody w przypadku obiektów gastronomicznych i pozostałych placówek nie przedostają się do wód gruntowych, co mogłoby źle wpłynąć na okoliczne środowisko naturalne. Wybierając separator tłuszczu, należy więc wziąć pod uwagę wiele aspektów działania takiego urządzenia, co czyni go jednym z wielu niezbędnych urządzeń.

Konserwacja separatora tłuszczu

Separator tłuszczu podobnie jak inne, profesjonalne sprzęty należy poddawać systematycznej kontroli, aby jego działanie funkcjonowało bez zarzutu. W tym przypadku jest to szczególnie ważne, ponieważ chodzi o zbieranie tłuszczu, którego nadmiar będzie obciążać system filtracji. Jak dbać o separator tłuszczu? Przede wszystkim konieczne jest regularne opróżnianie urządzenia, jednak musi być to zgodne zarówno z przepisami (odpowiednia utylizacja i zezwolenia), jak i wskazaniami producenta. Czyszczenie urządzenia przeprowadza się z częstotliwością zależną od ilości odprowadzanego tłuszczu, przykładowo raz na dwa tygodnie. Ponadto ważnym elementem separatora tłuszczu jest filtr. To właśnie on umożliwia oddzielnie niechcianych substancji od wody. Aby separator działał właściwie, konieczne jest czyszczenie filtra lub w razie potrzeby jego całkowita wymiana. Niezbędne są regularne przeglądy techniczne urządzenia. Obowiązek realizacji wszystkich tych praktyki, a więc czyszczenia, kontroli oraz serwisowania separatora tłuszczu zgodnie z przepisami ciąży na właścicielu lub osobie zarządzającej danym lokalem.