Strona główna • Sklep • VODALAND CLEAN • SEPARATORY TŁUSZCZU
Tłuszcze są niezwykle szkodliwe – szczególnie w ściekach. W związku z faktem, że są one lżejsze od wody, gromadzą się na jej powierzchni, powodując przy tym całe grono niekorzystnych zjawisk. Jednym z najbardziej inwazyjnych jest reaeracja, która ma bezpośredni związek z odcięciem tlenu. W wyniku tego zjawiska, rozpoczyna się proces gnilny – wydzielają się szkodliwe gazy, takie jak na przykład metan. Proces ten osłabia również całą instalację kanalizacyjną, bowiem obniża pH ścieków – co finalnie doprowadza do korozji elementów z żeliwa i ze stali. Dzieje się tak szczególnie w restauracjach, dla których Vodaland ma świetne rozwiązanie – separator tłuszczu.
Separator przypomina niewielkie pudełko, najczęściej wykonane z tworzywa PP (polipropylenu), określanego mianem bezpiecznego tworzywa stosowanego najczęściej w branży spożywczej. Każda część, którą posiada separator tłuszczu podzlewowy jest wykonana z materiałów odpornych na gorącą wodę i chemikalia – co jest wymagane w przypadku tego rodzaju przedmiotów. Idealny separator tłuszczu do restauracji musi wykazywać się przede wszystkim wytrzymałością oraz kształtem przyjaznym do umieszczenia go pod zlewem. Separator tłuszczu pod zlew ma za zadanie zatrzymywać cząstki tłuszczy pochodzenia organicznego – mowa tu o tłuszczach czy olejach roślinnych, a także tłuszczach zwierzęcych, które są nierozpuszczalne lub nie rozpuszczają się w pełni. Separator tłuszczu do gastronomii stosuje się na odpływach ścieków technologicznych, gdzie występuje zwiększone stężenie wcześniej wspominanych substancji nierozpuszczalnych. Szczególnie mowa tu o ściekach pochodzących z barów czy restauracji, gdyż to właśnie w tych miejscach istnieje spore natężenie tłuszczy. Montaż separatorów jest zależny od kwestii zapotrzebowania i miejsca, jakim się dysponuje, jednak najczęściej można je zobaczyć pod zlewem.
Chyba nikt nie lubi przetykania rur czy czucia nieprzyjemnego zapachu dochodzącego z kanalizacji. Szczególnie w gastronomii, gdzie stale obcuje się z jedzeniem, awaria rur to prawdziwy koszmar. Ścieki odprowadzane do separatorów tłuszczu zawierają nie tylko jeden element, lecz również osady mineralne, ciała stałe czy piasek! Warto więc uprzednio zaopatrzyć się w specjalną siatkę do separatora, mającą za zadanie dokonywać wewnętrznej selekcji poszczególnych elementów. Dzięki prawidłowemu działaniu przedmiotu, z pewnością będziemy mogli finalnie cieszyć się dobrze funkcjonującą kuchnią, bez żadnych przykrych niespodzianek. Separator tłuszczu to obecnie konieczny element w każdej restauracji. Wszystko przez jego zbawienne możliwości powstrzymywania tłuszczy przed zaatakowaniem rur. Jeżeli chodzi o separator tłuszczu cena jest adekwatna do jakości jego zbawiennego działania – w zależności od modelu, doskonały separator można kupić u nas w konkurencyjnej cenie. W Vodaland stawiamy Klienta na pierwszym miejscu, gdyż to właśnie dla niego dbamy o ciągłe ulepszanie naszego asortymentu, by spełniał wymagania na najwyższym poziomie! Separatory tłuszczu gastronomiczne to rozwiązanie, które sprawdzi się w każdej restauracji – jeżeli jesteś właścicielem lokalu tego typu, nie czekaj ani chwili dłużej!